keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Hyvät ja kalliit neuvot


Minä luen ja noudatan aina mielelläni reseptejä ja ohjeita, ehkä ammattinikin takia, vaikken kokki olekaan. Siksi kai kaipaan ohjeita ja neuvoja juoksemiseenkin. Niitä saakin useimmiten monenlaisia.
Eräs työkaverini jakelee sellaisia neuvoja kuin että pitää syödä nopeita proteiineja ja juoda paljon teetä, jotta voi hyvin ja tulee hyväksi juoksijaksi. Teenlipittäjä olen jo valmiiksi, mutta oravanlihaa en ole vielä kokeillut. Nopeat proteiinit saadaan nimittäin nopeista eläimistä. Silakkakin kuulemma käy, jos se on hellästi paistettu. Joidenkin neuvojen suhteen on kuitenkin hyvä olla kriittinen.
Googlesta löytyy kaikenlaisia neuvoja. Sieltä löytää kuvan oikeaoppiseen kengännauhojen solmimiseen ja lukuisia vinkkejä erilaisiin treeneihin. Kuten olen sanonut, ne neuvot eivät ole aina aivan yksiselitteisiä. Siksipä tarvitaan myös aivan konkreettisia neuvoja. Yhden sellaisen antoi toinen työkaverini, joka näytti kädestä pitäen, miten reisien ulkosyrjät venytellään.
Yleensä parhaat neuvot ovat ilmaisia. Kalliit neuvot ovat sitten niitä, joita markkinavoimat ympärillämme jakelevat. Osta sitä ja osta tätä. Osta viimeistä huutoa oleva sykemittari, juoksukengät, juoksuhousut, juoksualushousut, juoksusukat, juoksuhanskat ja juoksupipo. Testauta sykerajasi, nopeutesi, liikkuvuutesi, hapenottokykysi, lihaskuntosi ja kestävyytesi. En usko, että välttämättä olisin sen parempi juoksija, vaikka olisinkin ottanut onkeeni kaikki nämä kalliimmasta päästä olevat ohjeet.
Yhden parhaista saamistani neuvoista olen saanut jo useammasta suunnasta. Se on hyvin kokonaisvaltainen neuvo, ja saattaa kuulua jotenkin näin: ”mene lenkille” tai ”anna palaa” tai vain ”juokse”. Useimmiten luen neuvoon sisään myös kaikella rakkaudella mutta ehkä hiukan tuskastuneena ajatellun ohjeen ”lakkaa valittamasta”. Myönnettävä on, että ohjeista ja neuvoista on hyötyä. Ne aina tönivät ja tökkäävät eteenpäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti