lauantai 2. heinäkuuta 2016

Juoksijan varpaankynnet

Olen ilmeisesti ylittänyt jonkin rajan lenkkien pituudessa: varpaankynsi mustui nyt, kun viikossa juoksen enimmillään 26 kilometriä ja pisin lenkki on 12,5 kilometriä. Varvas ei edes ole erityisen kipeä, hiukan arka vain, vaikka onkin ikävän näköinen. Kynnen mustumisen sanotaan johtuvan ensisijaisesti sopimattomista juoksukengistä tai pitkästä rasituksesta

Oikean jalan keskivarpaan kynsi mustui.

Ilmiö on minulle tuttu toissa kesältä, jolloin viimeksi juoksin saman verran. Minulta mustui useampikin varpaankynsi. Mustumisen jälkeen kynnet paksunivat, ja alkoivat lopulta olla niin hurjan näköiset, että kävin työterveydessä otattamassa sienitestin. Ilmeisesti kyseessä oli kuitenkin normaali reaktio mustumisen aiheuttamaan verenpurkaumaan. Testeissä ei nimittäin pitemmässäkään viljelyssä kasvanut mitään, ja kynnet kasvoivat taas normaaleiksi ajan myötä. 

Viime aikoina olen mielestäni juossut niin hyvillä kengillä, etten ole ymmärtänyt olla huolissani varpaistani. Google kertoo, että ensimmäinen keino ennaltaehkäistä mustien kynsien syntymistä on käyttää riittävän isoja kenkiä. Juoksukenkäni koko on nyt 37,5, kun tavallinen kävelykenkäni on 36-37 ja villasukanmentävä talvikenkä 37-38. Muutenkin sopivilta kengät ovat tähän asti vaikuttaneet, eikä niillä ole vielä hölköteltykään kuin korkeintaan 350 kilometriä. 

Myös sukkien kuuluu olla oikean kokoiset, ja siihenkin olen viime aikoina yrittänyt kiinnittää huomiota. Minulla kummittelee nimittäin sukkalaatikossa yhdet mielestäni erinomaiset juoksusukat, jotka ovat mokomat kokoa 39-42, ja vielä samanlaiset kuin yhdet toiset, sopivankokoiset. Olen noita isompia ajoittain käyttänyt, mutta viimein päättänyt, että niin hyvät kuin ne ovatkin, ne joutavat pois laatikosta pyörimästä. 

Varpaankynsien tulee olla riittävän lyhyet, mutta leikattu siten sopivan suoraan, etteivät kynsien kulmat ala kasvaa väärin ja kaivaudu ihon sisään. Tästäkin huolehdin siinä vaiheessa, kun jokunen viikko sitten huomasin varpaiden päiden alkavan kovettua. Tämäkin johtuu varmaan juoksumatkan kasvusta, ja pitäisi jaksaa pestä ja rasvata jalkoja hyvin. 
  
Juoksukenkien niinsanottu lukkonauhoitus ehkäisee myös kuulemma varpaankynsien mustumista. Erikoisnauhoituksista on monia variantteja, kunkin pitäisi auttaa eri vaivaan. Tiedä sitten, auttavatko tutkitusti, mutta jokainen voi tietysti kokeilla näitä ilmaisia vinkkejä. Minä lukkonauhoitin kenkäni viimeisimmälle pitkälle lenkille. Uusia varpaankynsiä ei mustunut, mutta valmiiksi mustunut kynsi tummui kyllä lisää. Onneksi endorfiinit suojelevat kivulta lenkin aikana. 

Varpaiden hakkautumista lenkkarien kärkeen voi ehkäistä myös jonkinlaisilla geelisuojilla tai geelityynyillä, joita voi käydä kyselemässä apteekista. Voi olla, että toistaiseksi yritän selvitä ilman niitä, etenkin, kun minulla on vasta yksi vaivainen musta kynsi. 

Mutta naisellinen konsti pitää hetimmiten ottaa käyttöön. Jos kynnet eivät pysy vaaleina, niin miksei niitä maalaisi kaikkia punaisiksi?

Konstit on monet.


3 kommenttia:

  1. Kuulostaa siltä että juoksukenkä olisi hiukan pieni. Itselläni on normaalisti 38 ja juoksukenkä 40,5. Ei mustu varpaat vaikka pidemmät lenkit ovat 30 km. Joskus polkumaratoneilla mustuu kun potkin varpaita kiviin ja juurakoihin mutta se ei ehkä ole kengän vika. :)
    Kiva lakka :)

    VastaaPoista
  2. Voi olla, että kenkä on pieni. Katselin tuossa, että se vastaa 38 numeron Adidaksen kenkää (merkkiä en muista), joka minulla ennen oli, mutta joka osoittautui muuten huonoksi. Mutta jos tosiaan 2,5 numeronkin erolla voi juosta, niin kannattaa ehkä kokeilla :-). Käytätkö lukkonauhoitusta, ettei jalka hölsky?

    VastaaPoista
  3. Kysyin fysioterapeutiltani, onko juoksukenkäni hänen mielestään liian pieni. Hän mittaili ja kokeili ja oli sitä mieltä, ettei sen juuri isompi voisi olla. Tilaa on siis riittävästi. Fysioterapeutti epäili, että kynsi saattaa olla mustunut jalan väärän liikkeen takia: pyrin jotenkin ottamaan tukea varpailla. Voin kyllä hyvin kuvitella.

    VastaaPoista