sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Kammottava vyötärönympärys

Painoindeksini on mainio 20, mutta vyötärönympärykseni (78-79 cm) on vain sentin-pari kapeampi kuin naisten suositeltu maksimivyötärönympärys. Vyötärö-lantio-suhde minulla taas keikkuu juuri terveellisen ja epäterveellisen rajalla (0,80-0,81). Kääk.

Tulin mitanneeksi vyötärönympärykseni, kun osallistuin elämäntapoja kartoittavaan kyselytutkimukseen. Olen kyllä tiennyt, että minulla on korkeahko rasvaprosentti ja erityisesti rasvaa taitaa olla vatsanahan alla.     

WHO todentaa vakuuttavasti tutkimusten perusteella, että vyötärönympärys on painoindeksiä selvästi parempi sydän- ja verisuonitautien riskin, kuolleisuuden ja mahdollisesti myös diabetesriskin ennustekijä. Korkeaa verenpainetta vyötärönympärys ennustaa suunnilleen yhtä hyvin kuin painoindeksi, mutta painoindeksi ennustaa vyötärönympärystä paremmin paksusuolensyövän ja rintasyövän riskiä. 

Näissä lukemissa ei haittaisi, jos tekisin vyötärönympärykselle jotain. Minulla on hiukan kokemusta siitä, että vatsanahka roikkuu enemmän, kun harrastan paljon säännöllistä kestävyysliikuntaa. Uskoisin, että jokapäiväinen tunnin työmatkapyöräily ja 4-5 juoksulenkkiä viikossa veisi sentit vatsaltani. Mutta niin vain on, etten noita määriä voi itse valita, vaan tälläkin hetkellä liikuntani on hyvin lihas- ja venyttelypainotteista ilman ainuttakaan juoksulenkkiä. Enkä vain näe itseäni treenaamassa lihaksia yli kolmea kertaa viikossa, vaikka kuinka juoksu olisi tauolla jalkavaivan takia. 
Ituherkku:
alfa-alfa eli sinimailanen.

Ainoa tapa pyrkiä hallitsemaan vatsarasvaa nyt on siis ruokavalio. Onneksi on paastonaika, ja päätin taas vaihteeksi jättää pois sokerin 40 päiväksi. Se on heikko kohtani, ja samalla jää myös paljon rasvaa sisältävä suklaa. On vain oltava tarkkana, etten korvaa makeita herkkuja liiaksi juustolla. 



Toinen ruokavalioon liittyvä teema on viimeisen vajaan parin kuukauden ajan ollut itsekeksimäni 100 kasvista -haaste. Päätin kokeilla, saisinko maistetuksi sataa eri kasvista, eli vihannesta, juuresta, marjaa tai hedelmää, vuoden aikana. Loppujen lopuksi sata kasvista täyttyi jo viime perjantaina, vaikka en edes laskenut viljoja, siemeniä, pähkinöitä ja sieniä. Kokeilkaapa! Osaksi kasvikset kertyivät näin nopeasti työpaikkani monipuolisen lounasravintolan takia. En taida olla edes listannut kaikkia papu- ja salaattilajikkeita, joita olen siellä syönyt. Toisaalta kiertelin ahkerasti hyllyjä myös paikallisessa supermarketissa ja ostelin kotiin kaikenlaista kokeiltavaa, jotta perhekin pääsisi sadan kasviksen makuun. Heillä on kuitenkin sataan vielä matkaa. 

Saattaa olla, ettei kasvishaaste enää vaikuta vyötärönympärykseeni, vaikka ajattelinkin huvikseni listata kasviksia vielä sadan jälkeen. Tänä vuonna kokeilematta on vielä esimerkiksi sellaisia tavallisia kasviksia kuin raparperi, lakka, parsa ja maa-artisokka. Taidan tykätä listoista vähän liikaakin. 

Keittobanaani ei ollut kovin ihmeellistä,
mutta voileipäkrassista tykkään.
Luulen, että otan vyötärönympäryksen kuitenkin rennosti. Ei tietenkään yhtään haittaa, jos muistan sen silloin, kun mietin, menisinkö salille vai enkö, tai kävelisinkö portaat vai käyttäisinkö hissiä. Mutta turhaa stressiä en siitä toistaiseksi aio ottaa. Ainakaan ennen niitä vaihdevuosia, jolloin vatsarasvan määrä kasvaa. Auts.

Sweetie, tuo vihreä, oli minulle uusi tuttavuus.
Se on paljon makeampi kuin kuvassa myös näkyvä verigreippi.
Suosittelen.




      

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti