keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Taas terapiaa


Kävin toisen kerran fysioterapeutilla. Innoissani näytin, miten hienosti osasin nostella varvastani. Fysioterapeutti hymyili vinosti: ”En minä nyt oikein ole tuohon tyytyväinen.” Kyse ei kuulemma ollutkaan varpaan nostelusta, vaan isovarpaan tyvinivelen tuntuman hakemisesta alustaan. Olin onneksi tehnyt harjoitukset tunnollisesti, ja luulen osan menneen vahingossa myös oikein, koska fysioterapeutti oli näkevinään jonkinlaista kehitystä tyvinivelen alustakontaktissa.

Sain taas seistä ja kyykistyä molemmilla jaloilla ja sitten vuorotellen kummallakin jalalla. Pääsin luokalta! Aloimme harjoitella uusia liikkeitä. ”Älä yritä tehdä, katso vaan ensin”, kehotti fysioterapeutti varsin aiheellisesti, kun varpaani alkoivat heti vipattaa hänen näyttäessään ensimmäistä harjoitetta.

Nyt minun pitää tehdä ensin aikaisempaa treeniä, jossa nostetaan varvasta istuen ja haetaan tyvinivelen kontakti alustaan (voi olla, että tämä tuli kuitenkin laiskanläksynä). Sitten pitää nousta seisomaan ja tehdä samaa varpaannostoa. Seuraavat harjoitteet tehdään taas istuen: nostellaan kantapäätä ylös niin, että varvas on ylhäällä ja tyvinivel pysyy alustassa. Olen siis edennyt seisoma-asentoon, ja kantapään nostohan kuulostaa jo melkein kävelemiseltä.

Vaikein harjoite tuli viimeisenä: jalka pysyy maassa, varvas ylhäällä, siirretään kantapäätä hiukan sivulle niin, että jalan sisäsyrjän olisi tarkoitus venyä. Fysioterapeutti sai näyttää sen kädestä, tai siis oikeastaan jalasta pitäen. ”Se on kuin vääntäisit tiskirättiä.” Luulenpa, että tätä en tosiaankaan oppinut yhdellä kerralla.

Jokaista harjoitetta pitää tehdä kymmenkunta kertaa ja kerrata vielä viimeiset istuen tehtävät harjoitteet. Jalka on jo nyt hämmennyksissään ja arkana uusista liikkeistä, ja kiusaus huomisen jumpan väliin jättämiseen on suuri.

Liikuntaa pitää ja saa kuulemma silti harrastaa. Vähitellen tulevien kolmen viikon aikana voisin kuulemma uskaltautua varovasti kävelemään ja kokeilemaan myös hiukan hölkkää. ”Eihän tässä ole tarkoitus lopettaa sinun liikunnallista elämäntapaasi, vaan muuttaa sitä tilapäisesti.” sanoi fysioterapeutti. Siinä kuulitte! Minulla on liikunnallinen elämäntapa, siitä on olemassa asiantuntija-arvio!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti