sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Sluibauksen onni ja autuus


”– Neljän kuukauden kuluttua on joulu, ja silloin te saatte joululoman. Mutta minä, mitä minä saan? Pepin ääni kuulosti surulliselta. – Ei joululomaa, ei pienintäkään joululomaa, hän sanoi vaikeroiden. – Tässä täytyy tapahtua muutos. Huomenna tulen kouluun.”

Astrid Lindgren: Peppi Pitkätossu

Peppi Pitkätossu tahtoi loman. Koska hän ei ollut koulussa, hänellä ei ollut joululomaa. Tämä johti siihen, että Peppi aloitti koulunkäynnin. Moni varmasti muistaa, että lyhyeksihän se jäi.

Anonyymi kommentoija puolestaan esitti jokin aika sitten blogissani kysymyksen ”Kuinkas lepopäivä korvataan loukkaantuneena?” Kysymys on oikeastaan sama, kuin kysymys Pepin lomasta. Ei koulua, ei lomaa. Ei juoksua, ei lepopäivää. Jos mennään astetta kauemmas luvallisen ja tarpeellisen levon ajatuksesta, huomataan, että myös sluibaamisen, lusmuilun, lintsaamisen, pinnaamisen onni ja autuus jää kokonaan kokematta, kun ei voi liikkua. Ei voi rauhassa jäädä sohvannurkkaan löhöämään sadesäällä tai nukkua ylimääräistä tuntia aamuisen kuntosalikäynnin sijaan, jos ei lähtökohtaisestikaan pysty urheilemaan.

Juoksua harrastaessa minulle ei juuri koskaan tullut ajatusta, että haluaisin jättää lenkin väliin. Jonkin yksittäisen kerran muistan, mutta silloin on ollut kyse siitä, että on ollut syytäkin hiukan löysätä liikaa kiristynyttä tahtia. Ongelmanihan on pikemminkin ollut se, että pyrin treenaamaan omaan tasooni nähden liian kovaa, minkä takia tässäkin kai nyt jalkakipuisena kärvistellään.  

Lihastreeniä ajatellessa lusmuilu on minulle hyvinkin tuttu ajatus. Tai ei ehkä edes pelkästään ajatus, vaan toteutettu teko. Samaan törmäsin vastikään kehonhallintajumppaan liittyen. Jo edellisenä iltana jumppa tuntui vastenmieliseltä ajatukselta, koska jalka kipuili. Jumppa-aamuna kotona päätin, etten mene, koska jalka tuntui omituiselta, koska jalka saattaisi rasittua, koska minun oikeastaan piti varata aamusta aikaa pariin työtehtävään valmistautumiseen, ja koska suoraan sanottuna laiskotti.

Bussissa matkalla työpaikalle tulin kuitenkin toisiin ajatuksiin. (Kai nainen vähän saa ailahdella?) Kun nyt kerran olin terve, miksen menisi? Flunssahan iskee joka tapauksessa jossain vaiheessa syksyä ja hyydyttää liikkumisen. Ja olisihan se hienoa, jos säilyisikin terveenä ja tulisi oltua mukana jokaisella jumppakerralla. Ja joka tapauksessa, olisihan se tulevaisuuden juoksua tukevaa, jos nyt jaksaisi tehdä lihaksilleen jotain. Niin, puhumattakaan siitä, että olisi hyvä taas muistella, missä se selkäranka onkaan.

Niinpä menin. Teki tosi hyvää yläselälle. Voittajaolo. Johtoryhmän papereihin ehti kyllä tarpeeksi hyvin tutustua jäljelle jääneessä puolituntisessa. Sitä paitsi samahan tuo oli mennä: lusmuilusta ei nyt oikein saa asianmukaista nautintoa, kun ei kunnolla ole, mistä lintsata. Kysymys lepopäivän korvaamisesta tulee siis tavallaan vastatuksi: sitä ei tosiaankaan voi korvata. Puuttuu levon vastapaino, liikunta. Lepoa ei ole ilman työtä, eikä valoa voi oikeasti nähdä ilman pimeyttä. Ehkä osaan tosissani arvostaa sekä juoksua että rehellistä lusmuilua tämän juoksutauon jälkeen.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti