tiistai 22. maaliskuuta 2016

Ortopedi vol 2

Sain jo tammikuussa työterveyslääkärin lähetteen ortopedille. Käynti viivästyi, koska sairastuin influenssaan ja sitten pienempään flunssaan. Välissä mietin vähän aikaa, mitä tekisin, kun jalka oli pitkän levon takia ihan oireeton. Kun lopulta tein päätöksen varata aika, sen saaminen kesti kolme viikkoa. 

Lopulta tuo aika kuitenkin tuli. "Minä muistankin ainakin osan sinun tarinaasi", ortopedi sanoi, kun tervetuliaisiksi totesin, että tarinani on pitkä. Ja niin hän tuntui totisesti muistavan, tai paremminkin oli ehkä lukenut ajanvarauksen yhteydessä kirjoittamani yhteenvedon potilasjärjestelmästä.  

Ortopedi pyysi ottamaan sukat ja kengät pois ja nousemaan varpaille ensin vasemmalla ja sitten oikealla jalalla. Sitten hän paineli jännettä ja käänteli nilkkaa. Hän selitti, että jalassa näyttäisi olevan lievä, ykkösasteen lattajalka, joka johtuu tibialis posterior -jänteen vajaatoiminnasta. 

Uudet pohjalliset kannattaisi nyt kuulemma teettää. Ne saattaisivat poistaa kivun, joka johtuu virheasennon aiheuttamasta ärsytyksestä hermossa. Ortopedi allekirjoitti kyllä kokemukseni hermokivusta tai mahdollisesta hermopinteestä: jänne kulkee hermon kanssa samassa ahtaassa kanavassa, ja turpoaa ja ärsyyntyy liikkumisesta. Samaa on entinen fysioterapeuttinikin sanonut. 

Olen ollut hiukan epäileväinen pohjallisten suhteen, koska en ole kokenut entisistä pohjallisistani olevan sanottavaa apua. Sanoin ortopedille, että voisin ehkä kuitenkin antaa pohjallisille toisen mahdollisuuden. Ortopedin mukaan pohjallisille kannattaisi antaa kolmas ja neljäskin mahdollisuus, koska joskus oikeanlaisen pohjallisen löytäminen kestää. Mitään halpaa lystiähän noiden mahdollisuuksien antaminen ei kyllä ole, koska pohjallisia ei korvaa työnantaja eikä sairausvakuutus. Kokeilen nyt kuitenkin ainakin kerran. 

"Älä missään tapauksessa lopeta liikkumista" ortopedi sanoi läksiäisiksi. Liikkua saa ja pitää. Leikkaus taas ei missään tapauksessa ole edes harkinnassa. Joskus leikkaus voi aiheuttaa vain lisää ongelmia. 

Ortopedi antoi minulle uuden fysioterapeutin nimen. Fysioterapeutti on niin suosittu, että ajat olisivat kuulemma varattuja jonkin aikaa eteenpäin. Ja niin olikin: minulle sopiva aika löytyi reilun kuukauden päähän. Se on nyt kuitenkin varattuna.  

Ei tämä kovin lattanalta näytä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti