lauantai 20. joulukuuta 2014

Legendaarinen tyvinivel

Kävin teettämässä itselleni pohjallisen jouluksi. Fysioterapeutti syynäili jalkojani, kuten tavallista, ja oli tällä kertaa yllättävän positiivisella tuulella. "Kyllä tämä tästä vielä kuntoon saadaan."

Pohjallinen tehtiin painamalla jalka lämmitettyyn aihioon pehmeällä alustalla. Sitten fysioterapeutti vielä muotoili pohjallista käsin. Pohjallinen tehtiin molempiin jalkoihin, mutta vasen on kuulemma normaalin jalan muotoinen. En itse huomaa pohjallisissa oikeastaan mitään eroa. "Minä olen näissä aika konservatiivinen", sanoi fysioterapeutti. "Teen vain ihan vähän jalan asentoon vaikuttavan pohjallisen. Pyrimme siitä eroon tekemällä laadukkaita harjoitteita." 

Pohjallisen lisäksi sain siis uusia jumppaohjeita. Minusta ne ovat nyt oikeamman suuntaisia kuin ennen. Fysioterapeutti kiinnitti taas huomiota jalkani virheasentoon, eikä huomautellut tekemättömistä tyvinivelharjoituksista. 

Oikean jalkani varpaat harittavat siis liikaa oikealle, eli sääri kiertyy liikaa ulospäin. Nyt fysioterapeutti sanoi, että vaikka sääreni kääntyy ulospäin, reisi ja polvi kääntyvät sisäänpäin. Tämä kaikki vaikuttaa myös isovarpaan tyvinivelen alustakontaktiin. Virheasennot voivat tulevaisuudessa aiheuttaa oireita myös muualla kuin nyt oireilevassa jänteessä, jos niitä ei korjata. Lonkka saattaa kipeytyä seuraavaksi. Siitä huolimatta minun ei kuulemma pitäisi olla huolissani. Treenaamalla tästä selvitään... 

Toinen saamistani liikkeistä on säären kierto sisäänpäin, mutta liike on hiukan erilainen kuin aiemmin. Sain siihen huolellista ohjausta. Polven kääntymistä sisäänpäin pitää erityisesti välttää. Ja arvatkaa mitä: isovarpaan tyvinivelen pitää olla kontaktissa maahan! "Tämä jo legendaksi muodostunut tyvinivelkontakti pitää säilyttää" totesi fysioterapeutti. Lisäksi treenataan lonkan loitontajia tai lähentäjiä, unohdin jo kumpiako. Liike on uusi minulle, ja ihan selvästi tehokas. Molempia liikkeitä tulee tehdä ainakin kahdesti päivässä. 

Sain taas uutta motivaatiota jalkatreeniin. Olen tosi tyytyväinen, etten saanut samoja liikkeitä sadannen kerran uudestaan. Pohjallisia pitää nyt käyttää jatkuvasti ja kaikissa kengissä. Testasin niitä jo parilla lenkilläkin. En ole vielä huomannut erityisempää eroa normaaliin, vaikka saattaa niillä jonkinlainen lumevaikutus olla. Hinta ainakin lisää lumevaikutusta. Juoksukenkieni arvo nimittäin moninkertaistui kertaheitolla.  



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti