tiistai 21. kesäkuuta 2016

Sykemittari sykkeen mittaamiseen?

Huomasin olevani aika vanhanaikainen: käytän sykemittaria vielä sykkeen mittaamiseen.

Vastasin nimittäin muutama päivä sitten tähän kyselyyn, jota tekee eräs Oulun ammattikorkeakoulun opiskelija opinnäytetyönään. 

Kyselyssä kysytään sykemittarin käyttötottumuksia. Yksi kysymyksistä koski sykemittarin käyttötarkoituksia. Siinä kysyttiin, käytänkö sykemittariani 21:een eri asiaan, joista vain neljä liittyi suoraan sykkeen mittaamiseen. Hurja, mihin kaikkeen sykemittaria voisikaan käyttää! 

Ostin oman sykemittarini työpaikan kirpputorin kautta työkaverilta kolmisen vuotta sitten. Ei se edes ollut mikään ihan vanha peli silloin, eikä kaikkein simppeleinkään malli. Vika taitaa olla minussa itsessäni, kun en ole vaivautunut opettelemaan mittarin toimintoja sykkeen mittausta pitemmälle. 

Kyselyn mukaan sykemittaria voisi käyttää esimerkiksi harjoituspäiväkirjana, suorituskyvyn mittaukseen, kellona, palautumisen seurannassa, kalorien mittaukseen, aktiivisuusmittarina, palautteen saamiseen harjoittelusta, kuormittavuuden arviointiin ja lajikohtaisen dynamiikan arviointiin. 
Sykettä laskeva maisema.

Oma mittarini tuskin oikeasti osaisi montaakaan näistä asioista, mutta joitain mielenkiintoisia toimintoja se saattaisi sykkeen mittaamisen lisäksi sisältää. Lenkin maksimisykkeen ja keskisykkeen olenkin viime aikoina oppinut lenkin jälkeen tarkistamaan mittarista. En väitä, että niiden tietäminen mitenkään lisäisi mielenrauhaa, mutta ehkä ne palauttavat terveellisesti maan pinnalle. 

Ja ehkä minun kannattaisi luopua hetkeksi henkisestä laiskuudesta, kaivaa mittarini ohjekirja esiin, ja selata sen toiminnot kertaalleen läpi. Voisin vaikka taas oppia jotain uutta. Tai saattaisin alkaa haluta uutta sykemittaria, mikä olisi tietysti huonompi juttu. 

Kelpo tavalla mittarini kyllä osoitti osaavuutensa edellisenä syntymäpäivänäni: se vilkutteli minulle onnitteluksi kakkua ja kynttilöitä. Olin otettu.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti