torstai 21. huhtikuuta 2016

Pohjalliset alle

Uusi fysioterapeuttini, jolle pääsemistä odotin yli kuukauden, herätti heti luottamukseni. Hän löysi samat ongelmat jalastani kuin aikaisemmatkin tutkijat. Hän kuitenkin tutki jalan ihan eri tavalla kuin muut: laittoi minut juoksemaan juoksumatolle ja kuvasi askeleeni. 

Tutkimme askellusta yhdessä hidastetusta videosta. Vasen jalka kulkee kauniissa linjassa. Oikea jalkaterä painuu sisäänpäin, ja se kääntää myös polven sisään ja säären asennon vääräksi. Kyykistyessä puolestaan näkyi edelleen jo niin tutuksi tullut heikko isovarpaan tyvinivelen kontakti. Kuulemma myös vastakkaisen reunan, eli pikkuvarpaan kulman päkiäkontakti on heikko.  

Tätä oikaisemaan kokeillaan nyt uudenlaista pohjallista, joka tukee jalkaa ihan eri tavalla kuin aikaisempi pohjalliseni. Uudessa pohjallisessa on paljon tukea jalkapöydän kaarelle ja vähän korotusta myös iso- ja pikkuvarpaan kohdalla päkiässä. 

Pohjallisten teon lisäksi fysioterapeutti ehti käsitellä jalkaani. Hän puhui nilkan mobilisoinnista ja teki nilkan kanssa jotain, joka tuntui vähän omituiselta, mutta ei kovin pahalta. Hän pyrki sen lisäksi "avaamaan" jännettä liikuttelemalla sitä edes takaisin pitkittäissuunnassa.  Kuulemma käsittely sai jalan jo parempaan asentoon, vaikka ei siitä pitkäaikaista apua ehkä olisikaan. En tiedä, oliko kyseessä lumevaikutus vai mikä, mutta jalka tuntui ihmeen keveältä poislähtiessä. 


Tuliterät pohjalliset.
Paitsi käyttää pohjallisia, minun pitäisi tehdä edellisen fysioterapeutin opastamaa jumppaa vanhan ohjeen mukaan hiukan kevennettynä. Ihan viimeisimmän ohjeen mukaan tehty jumppa tuntui nimittäin minusta kipeyttävän jalkaa aika tavalla. Sitä ei pitäisi nyt tehdä. Toukokuun lopulle sain uuden ajan ja silloin katsotaan, onko pohjallisesta ollut jotain hyötyä ja miten jumppaa kannattaisi jatkaa. 

Fysioterapeutti antoi myös vinkkejä juoksukenkien valintaan. Kengän pitäisi edelleen olla neutraali, mutta kunnolla kiertojäykkä. Lisäksi kantapäässä saisi olla ainakin sentin droppi eli korotus.  Vanhat New Balanceni kelpaavat kuulemma edelleen, enkä todellisuudessa olekaan vielä juossut niillä kuin korkeintaan 200 kilometriä. Mutta voisihan sitä joskus toisiakin kenkiä harkita. 

Tosin päätin siirtää kenkien ostoa vielä hiukan sen jälkeen, kun sain pohjallisista ja käynnistä 224 euron laskun. Niiden lisäksi fysioterapeutti suositteli sijoittamaan uusiin kävelykenkiin. Entiset kesäkenkäni ovat liian löysät ja niiden pohjat liian tasaiset. Ja jos naista kehotetaan ostamaan uudet korkokengät, niin voiko sitä vastustaa? 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti