lauantai 30. tammikuuta 2016

Totuus Helsingin sanomien urheiluvisassa

Helsingin sanomat julkaisi tänä aamuna urheiluaiheisen tietokilpailun, jossa on kolmekymmentä kysymystä. Päätin, että nyt on totuuden hetki, ja testasin heti itseni ja osaamiseni. 

Visa oli jaettu neljään osioon, 'Olympialaiset', 'Jääkiekko', 'Jalkapallo' ja 'Knoppitietoa pubivisaan'. 

Kysymykset eivät antaneet yhtään armoa. 

Osiosta 'Olympialaiset' sain heti kättelyssä nolla pistettä. 

Ensimmäisen pisteeni sain osiosta 'Jääkiekko'. Onnistuin arvaamaan oikein, montako kertaa jääkiekon Suomen mestaruus on jäänyt ratkaisematta. 

Joihinkin kysymyksiin oli helppo vastata: klikkasin vaihtoehdoista vain sen urheilijan nimeä, jonka ainoana tunsin. Yksikään näistä ei kyllä mennyt oikein. Joissain kysymyksissä oli tosin huonommin: en tunnistanut ainoatakaan nimeä vaihtoehdoista. 

Sain puhtaan nollan myös osiosta 'Jalkapallo', mikä vähän harmitti. Mihin olen käyttänyt vuoteni jalkapalloäitinä? En kyllä edelleenkään tunnista paitsiota, kun sellaisen näen, ja sen suhteen olenkin jo luovuttanut. Onneksi jalkapallo-otteluita pääsee vielä toistaiseksi katsomaan ilman tietotestausta. 

Parhaat pisteeni sain osiosta 'Knoppitietoa pubivisaan', mikä huolestuttaa lievästi.  Tarkoittaakohan tämä, että pitäisi alkaa käydä enemmän pubissa?    
Olin tyytyväinen, että vastasin oikein juoksukysymykseen 'Kuka suomalainen juoksi ensimmäisenä ”haamumailin” eli alitti mailin matkalla neljän minuutin rajan?' Oikea vastaus löytyi tietysti arvaamalla, mutta löytyi kuitenkin. Älkää kertoko kenellekään.  

Toisen pubipisteeni nettosin kysymyksestä 'Kuka voitti ensimmäiset Jyväskylän Suurajot 1951?'. Arvasin jälleen oikein. Oikea vastaus kuitenkin lämmitti juuri tässä kysymyksessä, koska Jyväskylän Suurajot olivat tärkeä osa lapsuuttani. Autot siirtyivät pikataipaleelta toiselle kotikyläni läpi, ja me kiersimme ihmettelemässä kylän pintaan ilmaantunutta ihmispaljoutta ja kerjäämässä tarroja huoltoautoilta. Kirjoitin tuohon aikaan kaverien ystäväni-kirjoihinkin lempiurheilijakseni Michele Moutonin, joka oli ranskalainen naisrallikuski, ja jonka rohkeutta ihailin. Itse en olisi ralliauton rattiin tietenkään edes halunnut, enkä nyttemmin kyllä tuota lajia liiemmin arvosta, urheiluna tai muutenkaan. 

Kolmas pubipiste irtosi sekin kestävyysurheilukysymyksestä, mikä kyllä viittaa selvään lahjakkuuteen alalla. Kysymys oli 'Millä sijalla Lehtonen oli vuoden 2015 lopussa Ironman-matkalla naisten kaikkien aikojen tilastossa?' Vaikka oikea vastaus löytyi taas arvaamalla, eikä tietämällä, niin tässä olin ehkä oikeasti lähinnä tietämistä.  


Kaikkiaan sain siis neljä oikein kolmestakymmenestä. Testi luonnehti, että olen urheilutiedon ummikko. En kyllä muuta odottanutkaan. 

Ei sillä, etteikö urheilutietämys olisi hiukan alkanut kiinnostaakin. Mutta voi olla, etten silti keskity keräämään tietoa itselleni. Riittää, että ympärillä on sopivasti asiantuntijoita, joilta voi tarvittaessa kysyä. 

Testaa osaamisesi. Urheiluvisa löytyy täältä. Olisi mukava, jos kirjaisit kommenttikenttään, montako pistettä sait. 









2 kommenttia:

  1. Pakkohan tuo oli kokeilla :). Minulla taisi olla tuuri kohdillaan kun tulos oli 10/30, "olet kohtalainen tietäjä". Ja kaikki arvaamalla! En juurikaan seuraa urheilua vaikka itse tykkään liikkua erilaisten lajien parissa.

    VastaaPoista
  2. Meillä muun perheen tulokset olivat 4/30, 8/30 ja 11/30. Poika oli jonkun vastauksen kai ihan tiennytkin, loput kysymykset kaikilla menivät ihan arvaamalla. Kun sanoin, että visa erottaa jyvät akanoista, mieheni oli sitä mieltä, että se paremminkin erottaa jyvät jyvistä.

    VastaaPoista