keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Saako flunssassa juosta?

Tiedätte varmaan tunteen, kun alkaa tajuta, että jokin on vialla. Yhtäkkiä ei vain jaksa, ja miettii, mistä kiikastaa: söikö liikaa, joiko liikaa, oliko liian kuuma tai liian kylmä. Ja sitten tajuaa, että on flunssassa.

Luulen, etten ole vielä juuri kirjoittanut flunssasta ja juoksemisesta tai muusta liikunnasta. Osittain se saattaa johtua siitä, että olen huomannut olevani paljon terveempi kuin silloin, kun en vielä liikkunut. En välttämättä sairastu, vaikka jokin virus ohimenevästi kutitteleekin kurkkua. Ihminenhän saa vuosittain suunnilleen vakiomäärän infektioita, eli tartuntoja. Vastustuskyvystä riippuu, tuleeko infektiosta oireinen tauti. Sopivasti kuntoilevilla on parempi vastustuskyky kuin niillä, jotka liikkuvat vähemmän. Toisaalta kovin rankasti treenaavilla kilpaurheilijoilla vastustuskyky voi heiketä.

Suurin osa urheilijoista ja liikunnan harrastajista tietää sen, että sairaana ei saa liikkua. "Sairaana" tarkoittaa flunssan yhteydessä sitä, että on yleisoireita, kuten kuumetta, väsymystä, ruokahaluttomuutta tai lihassärkyä tai leposyke on korkealla. Kyllähän sen itse tietää, jos on sairas, ja useimmiten tietää myös sen ihanan tunteen, kun sairaudesta alkaa toipua, ja onkin taas terve olo. Juuri tässä tervehtymisvaiheessa ja toisaalta ihan sairauden alkuvaiheessa lienee se ongelma, joka synnyttää netissä vilkkaita keskusteluja juoksijoiden kesken aiheesta "olen valmistautunut puolimaratonille viimeiset puoli vuotta, ja nyt minulla on flunssa, voisinko silti juosta huomenna?"

Vastaus on valitettavasti melkein aina "ei, et voi". Sairaana juokseminen voi altistaa sydänlihastulehdukselle, jossa onkin sitten tosi kysymyksessä. Onnekkaimmat selviävät siitä parin kuukauden levolla. Tauti tuhoaa sydänlihasta, eikä sitä ole ihmisellä loputtomasti. Varminta on flunssaisena jäädä sohvalle, ja niellä kiltisti harmitus hukkaan menneistä ilmoittautumismaksuista ja tapahtuman menetyksestä. Se on kuitenkin pientä. Eikä puolessa vuodessa huolella rakennettua kuntopohjaa toki yksi flunssa tai edes influenssa romauta, vaikka kestävyyskunto voikin hetkeksi notkahtaa.

Monesti mainittu nyrkkisääntö flunssan jälkeisen levon määräksi on yhtä monta päivää, kuin tauti kesti. Tämä riippuu hiukan taudin voimakkuudesta. Mitä ilkeämpi tauti, sitä paremmin on levättävä. Pienen flunssan jälkeen taas voi kevyeen liikuntaan palata jo vähän aiemmin, jos oireet ovat poistuneet. Ja jos oireet ovat vain ylähengitysteissä, eikä ole yllä mainittuja yleisoireita, voi kevyestä liikkumisesta olla jopa hyötyä. Kunnon kuumesairauden jälkeen palautuminen voi kestää 2-3 viikkoa, ja erityisesti heti kuumeen laskettua on vältettävä rasittavaa liikuntaa. 

Kipulääkettä ja kuumaa juomaa.

Joko arvasitte, että olen flunssassa? Huolimatta siitä, että olen nainen, menen flunssassa yleensä varsin toimintakyvyttömäksi, eli sairastan ilmeisesti tyylipuhdasta miesflunssaa. Miesflunssan olemassaolo on monesti kyseenalaistettu ja sille myös naureskellaan. Minusta flunssa on kamala sairaus, eikä siinä ole mitään nauramista. Hiukan huolestuttavaa on, että tuoreen tutkimuksen mukaan estrogeenin pitäisi suojata soluja ainakin influessa A -viruksen vaikutuksilta.


PS. Toivottavasti kaikki lukijani tietävät, mikä ero on flunssalla ja influenssalla. Molempien sairauksien oireet voivat olla hyvin samankaltaiset, mutta influenssassa oireet ovat ankarammat. Influenssaa voidaan estää rokotuksella. Flunssa taas on yleisimmin rinovirusten aiheuttama, jonkin verran influenssaa lievempi sairaus. Siihen ei auta, vaikka olisi ottanut influenssarokotuksen.

PS 2. Kuten tavallista, bloggailen varsin vapaasti ilman viitteitä ja perustuen eri nettilähteisiin, joita pidän suhteellisen luotettavina. Tämä lähde on hyvä ja luotettava kuumetauteihin ja liikuntaan liittyvä maallikoille kirjoitettu teksti, vaikka hiukan vanha. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti