lauantai 21. marraskuuta 2015

Hiljaa seinällä

Haikailen joskus sitä, että saisin jotain todisteita kuntoni paranemisesta tai muusta edistymisestä liikunnassa. Kun juoksutreeni sujuu, silloin on helppo mitata matkaa ja nopeutta, ja ainakin alkuvaiheessa jopa minä huomasin siinä pientä kehitystä. Nyt kun ei voi juuri juosta, olisi mukava, jos jollain mittarilla voisi mitata vaikka että ryhti ja kehon hallinta on parantunut ja lihaksisto ja verenkiertoelimistö kehittynyt.

Onneksi löysin työpaikan kuntoprojektin tulosvihkosen maaliskuulta 2013. Piti minulla olla tulokset myös lokakuulta 2013, mutta ne ovat kadonneet jonnekin. Maaliskuun tulokset ovat kuitenkin se todellinen lihaskuntoni nollatulos ajalta, jolloin harrastin vain työmatkapyöräilyä, enkä ollut uskaltanut vielä jalallani astua kuntosalille.  

Useimpia testejä, joita tuossa tulosvihkosessa oli, ei voi toistaa kotona. Onneksi kuitenkin pari lihasmittausta, vatsalihastesti ja seinäistunta, onnistuu myös kotioloissa, koska lihaskunto minua juuri nyt kiinnosti. Kestävyyskuntoni tuskin on nykyisin tuolla aktiivipyöräilykauden tasolla, joten siitä en edes halua tietää. 

Vatsalihastestissä piti tehdä minuutin ajan istumaannousuja. Muistan, että ensimmäisellä kerralla en oikein ymmärtänyt, miten testi pitäisi tehdä, ja sain tulokseksi 24. Toisella kerralla lokakuussa 2013 sain paremman tuloksen, mutta kuten sanottu, tulokset ovat hukassa. Tuo 24 on 36-45-vuotiaiden naisten välttävä tulos. Kohtalaiseen tarvittaisiin 29-32, yli keskitasoiseen 33-38, hyvään 39-48 ja erinomaiseen yli 48 istumaannousua minuutissa.  
Seinäistunnassa ollaan selkä seinää vasten, jalat 90 asteen kulmassa, ja istutaan siinä asennossa niin kauan kuin mahdollista. Joku vuosi sitten tyttäreni voitti lajissa luokkansa pojat. Minä sain maaliskuussa 2013 tuloksen 65 sekuntia, joka oli kohtalainen tulos. Hyvä tulos olisi ollut 91-120 sekuntia ja erinomainen yli 120 sekuntia. 

Mies lupautui kellottajaksi. Laskin vatsalihasliikkeet itse, joten tuloksen voi vapaasti kyseenalaistaa. Vatsalihastestiä tehdessä olin juuri tehnyt 45 minuutin lihastreenin, mikä ei tietenkään mahdollista parasta tulosta. Olin kuitenkin tulokseeni, 39, niin tyytyväinen, etten ole välittänyt sitä vielä uusia. Pääsin siis "hyvän" alarajalle. Seinäistunta ei lihastreenin jälkeen oikein onnistunut. Ensimmäinen yritys jäi yhteen minuuttiin, ja halusin uusia sen paremmin voimin. 
Tästä on parannettu ja vielä paranee.

Pari viikkoa myöhemmin lämmittelin hyvin imuroimalla kodin. Sitten paljain jaloin seinälle istumaan. Sanoin miehelleni, että muistaakseni 90 sekuntia oli jokin raja, jonne haluaisin tähdätä. Jossain 30 sekunnin jälkeen kysyin, onko menty jo 20 sekuntia. Kuulemma oli, ja aika pian sen jälkeen mies kertoi, että oli mennyt minuutti. Hän käski lopettaa höpöttämisen, ettei siihen kuluisi voimia. En ymmärrä, miten nainen voisi olla kaksi minuuttia hiljaa, enkä ollutkaan, mutta sen verran istuin seinällä. Tarkemmin sanottuna 121 sekuntia. Pääsin siis juuri ja juuri erinomaisen puolelle.

Olen tuloksiini oikein tyytyväinen, ja varsinkin siihen, että löysin vanhoja tuloksia, joihin verrata nykyistä kehitystä. Vielä jäi varaa parantaa. Pitää varmaan kokeilla vuoden päästä uudestaan.  



  








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti