keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Nykynaisen kuntokirja

Lepäilyjaksolla pitää yrittää urheilla virtuaalisesti. Sitäpaitsi on hyvä varautua siihen, että jatkossa on keksittävä muutakin liikuntaa kuin juoksemista. Kirjastosta tarttui taannoin mukaani Sam Murphyn Nykynaisen kuntokirja. 

Nykynaisen kuntokirja on kirjoitettu aivan aloittelijoille, sellaisille, jotka vasta miettivät kuntoilun aloitusta. Itse huomasin lukiessani oppineeni jo jotain liikuntaurani aikana. Kirjassa kannustetaan ja annetaan vinkkejä arkiliikunnan lisäämiseen sellaisille, joiden liikkuminen on lähes nollassa. Kirjassa on aika itsevarma sävy, ja siinä jaellaan reippaasti yksityiskohtaisia ohjeita.  

Kirjassa oli yhdeksän lukua, joissa käsiteltiin liikkumisen lähtökohtia, suunnittelemista, energiankulutusta, lihaksia, ryhtiä, syömistä, liikunnan pitkäjänteistä jatkamista, naisen elämänvaiheita ja urheiluvälineitä.

Yhteen kirjan ideaan en muista selkeänä ohjeena törmänneeni ennen. Jonkinlainen kehonhallinnan kehittäminen on keskeinen asia liikuntaa aloittaessa. Kirjassa oli paljon ohjeita liikkeistä ja siinä kerrottiin, että kuntoilijan pitää kehittää selän, vyötärön ja vatsan lihaksia, yleistä tasapainoa ja kehon hallintaa. Näin liikuntasuoritus on paljon tehokkaampi ja miellyttävämpi. Itsekin olen huomannut, että kuntosalitreenistä ja kehonhallintajumpasta on oikeasti hyötyä. Onneksi olen matkan varrella saanut hyviä ohjeita ja sattumalta löytänyt kehonhallintajumpan. Mutta vasta nyt luin selkeän kuvauksen siitä, mitä aloittelevan kuntoilijan olisi liikkumisessaan hyvä ensinnä kehittää.


Painonhallinta on monelle ongelma, ja se muodostikin ison osan kirjasta. Itse yritän aina lukea painonpudotusohjeita käänteisesti, jotta saisin vähänkin painoni pidettyä. En oikein osaa arvioida, olisiko kirjan laihdutus- ja rasvanpoltto-ohjeista hyötyä. 


Mikä kirjassa sitten oli pelkästään naiselle suunnattua? Siinä oli yksi luku naisen hormonitoimintaan liittyvistä asioista, kuukautisista, raskaudesta ja synnytyksestä sekä hormonitoiminnan vähenemisestä ja vaihdevuosista. Kirjan tiedoista voi hyvinkin olla hyötyä kyseisissä elämänvaiheissa. Itseäni kiinnostavat näistä eniten jo ikääntymiseen liittyvät asiat. Niistä käsiteltiin laajasti lähinnä vain osteoporoosia ja painonnousua vaihdevuosissa sekä kehotettiin muistamaan riittävä palautumisaika. 
Lisäksi kirjassa oli yksittäisiä esimerkkejä naisten ja miesten liikuntaan liittyvistä eroista ja sykekaava pelkästään naisille. Olenkin ajatellut, että kunhan oikea kaava löytyy, saan sykkeeni kohdalleen. Tämän kirjan kaavalla sain 70 %:n sykerajakseni viisi pykälää korkeamman lukeman kuin aiemmin. Sillä kelpaa juosta, sitten jos taas... 

Kirjan ohjeet juomisesta harjoittelun lomassa olivat minusta omituiset. Ohjeen mukaan ennen harjoittelua tulisi juoda 2,5-5 desilitraa ja harjoittelun aikana 1-2 dl vartin välein. Harjoittelun jälkeen tulee juoda vähintään 5 dl, paitsi jos harjoittelee tunnin tai enemmän, niin pitää juoda vähintään litra. Yli tunnin treenin aikana suositeltiin myös käytettävän urheilujuomia. Minä saan tästä yhteenlaskulla tunnin treenin juomiksi jopa 5 dl + 8 dl + 10 dl = 2,3 l. Huhhuh. Järki kai tässäkin saa olla mukana. En minä ainakaan tunnin lenkin aikana ehdi juoda, enkä varmasti lipitä kokonaista litraa myöskään lenkin jälkeen. Ja silti väitän ymmärtäväni, että riittävä juominen on tärkeää. 

Kirjassa viitattiin usein tutkimuksiin, mikä on aina hyvä. Parissa asiassa, joita tunnen, huomasin virheitä. Siitä jää aina epäilys, mahtaako virheitä olla muissakin tutkimusviittauksissa. Kaikkiaan kirja oli kuitenkin hyvä kokonaisuus, ja uskon, että se kannustaa yrittämään liikunnallista elämänmuutosta.    

Kirjan nimi oli käännetty huonosti. Englanniksi se on "Real womans personal trainer". Olisi kai tuosta tosinaisen PT:stä saanut keksittyä jonkin osuvammankin nimen kirjalle.




4 kommenttia:

  1. Oisko Perusnaisen [persu..] kuntokirja sopinut paremmin nimeksi?!

    VastaaPoista
  2. Arvasin, että parempikin nimi löytyisi, ja vielä vanhoista vitseistä!

    VastaaPoista
  3. Mikä se laskukaava oli..? Sait uteliaisuuteni heräämään! :-D t. pieni personal trainerisi (joka alkoi opiskella kehonhallinnan merkitystä vasta jälkikäteen)

    VastaaPoista
  4. En ottanut kaavaa ylös, ja kirja on jo palautettu kirjastoon. Itselleni sain sillä pk-rajaksi 138, kun aiemmin olen saanut 133. Voi olla oikeasti lähempänä totuutta, mutta eihän minulla ole näitä rajoja määritetty millään muulla konstilla kuin laskemalla.

    VastaaPoista