keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Kuntosaliopastusta

Työpaikan kuntosalilla järjestettiin viime viikolla tutustumistilaisuus. Olin jo kerran aikaisemmin noin vuosi sitten ilmoittautunut vastaavaan tilaisuuteen, mutta jätin silloin menemättä. Luultavasti minulla oli tuolloin aivan liian suuri rimakauhu koko kuntosalitouhuun. 

Nyt kun olen jo uskaltautunut kokeilemaan monenlaista uutta tuolla tutuksi tulleella salilla, uskalsin kuin uskalsinkin ilmoittautua myös kuntosalistarttiin. Starttia veti eräs minulle jo ennalta tuttu ohjaaja, jonka tiesin myös päteväksi.

Kävimme läpi neljä perusliikettä, ja muutamia yksittäisten lihasten laitteita ja liikkeitä. Perusliikkeet ovat ohjaajan mukaan jalkaprässi (pakarat, reidet ja pohkeet), alataljasoutu (selkälihakset), ylätalja (selkälihakset) ja pystypunnerrus (rintalihakset). Painoja näissä isojen lihasten treenissä pitää olla riittävästi, jotta teho kohdistuu oikeaan lihakseen. 

Ohjaaja neuvoi meitä huolellisesti: jalkaprässissä pitää muistaa tiukentaa pakaralihaksia, ylätaljassa vatsalihaksia ja pystypunnerruksessa aktivoida lapoja. Pystypunnerruksen ohjaaja neuvoi meitä aloittelijoita tekemään mieluummin laitteella kuin tangolla, käsipainoista puhumattakaan. Niin liikkeestä tulee puhtaampi. Saimme lisäksi paljon muita ohjeita ja vinkkejä asennoista, liikkeiden kohdistamisesta ja laitteiden säädöstä sekä hyvät perustelut kaikelle. 

Perusliikkeiden lisäksi kävimme läpi muun muassa taka- ja etureisilaitteet sekä vatsalihasliikkeitä. Ohjaaja korosti erityisesti huonolle treenille jäävää suoran vatsalihaksen alaosaa, johon minäkin jo sain treeniohjeita alkusyksystä. Nyt sain alavatsaliikkeisiin hiukan vaihtelua, ja totesin, että niissä lihaksissa on vielä tekemistä. Ohjaajan mukaan ihmisellä on six packin sijaan eight pack, mutta sen alaosa unohdetaan useimmiten treenata. Sitä kohti siis. Perusvatsarutistuksiin ohjaaja suositteli jumppapalloa, mutta se oli minulle henkisesti hieman liikaa. Yleensä pelkään putoavani jo keinutuolistakin.

Ohjaajan briefauksen jälkeen saimme itse kokeilla, ja ohjaaja neuvoi. Oli aika mainiota, että hän oli kehottanut meitä tekemään muistiinpanoja. Tuhersin saamani vinkit kalenterini takasivulle. Kun sitten yritin tehdä liikkeitä itsenäisesti, piti vähän väliä käydä katsomassa kalenterista, missä liikkeessä pitikään olla selkä notkolla ja missä tiukentaa niitä vatsalihaksia. 

Juuri ennen kuntosaliopastusta olin oivaltanut, että kuntosalitreeniä voi tehdä sekä paikkaharjoitteluna että kiertoharjoitteluna. Kiertoharjoittelu tarkoittaa, että tekee ensin kaikki liikkeet kertaalleen läpi ja toistaa sitten koko sarjan kerran tai pari. Paikkaharjoittelu puolestaan on sitä, että tekee yhtä liikettä aina pari-kolme kertaa peräkkäin. Nyt pääsin kysymään ohjaajalta näiden eroa, ja opin, että käyttämäni kiertoharjoittelu on näistä tehokkaampi tapa kestävyyden parantamisessa. Kerrankin olin vahingossa tehnyt oikein, vaikken edes ollut tajunnut, että on olemassa muitakin tapoja.  

Luulenpa, että otan osan nyt oppimistani liikkeistä ohjelmaani, niin saan hiukan vaihtelua. Osa niistä on toki jo ollutkin mukana, mutta osaan ne nyt ehkä entistä paremmin.

Arvatkaa, mikä oli ihan parasta tuossa harjoituksessa? 

Ryhmä oli tavoittanut todellisia aloittelijoita. Minä en tällä kertaa ollutkaan se pienin ja tyhmin, vaan osasin jo aika tavalla.  



2 kommenttia:

  1. Kuntosalilla tehtävä kiertoharjoittelu on mielestäni tosi kivaa, ja aina paranee, jos on mukavaa siinä ryhmässä. Viime aikoina en ole päässyt sellaiseen ryhmään, mutta niitä on ollut joissain kuntokeskuksissa täällä Jyväskylässäkin. Itselläni on ainakin niin. että jos sitoutuu johonkin ryhmään, niin siinä tulee helpommin käytyä kuin että jos menisi aina eri ryhmään. Tosin siitäkin kannattaa olla pois, mikäli on flunssassa. Minusta kuntosalille ei kannata mennä kovin väsyneenäkään, silloin tehokkuus kärsii. Minulla on janojuomana pelkästään vettä ja sitä on koko pullollinen (mulla on sellainen jumppa-juomapullo, josta voi juoda tilkan kerrallaan.) Muista ottaa hyvä välipala ennen treenejä, ei kuitenkaan isoa ateriaa. Sun blogisi on muuten hauska. :)

    VastaaPoista
  2. Kiva, jos tykkäät blogistani. Minäkin olen pikkuhiljaa ymmärtänyt ryhmäliikunnan ilon. Itse menen kyllä joskus aikaisin aamulla väsyneenä kuntosalille, mutta ihme kyllä sieltä löytyy virkeys.

    VastaaPoista