tiistai 27. toukokuuta 2014

Nyt vauhtia!


Jokin aika sitten pidin maratoonareita ihan hulluina. Kuka haluaisi vetää itsensä piippuun ihan vain huvikseen ja kärsiä vapaaehtoisesti kipua ja tuskaa?  Kun vielä työkaverini kertoi erään maratonin jälkeen muistavansa saapuneensa maalisuoralle ja heränneensä sitten sairaalasta tiputuksesta, olin aivan varma, ettei kestävyysjuoksu ole minua varten. Huumorintajuani puhuttelikin sopivasti, kun löysin netistä kuvan, jossa luki ”Half crazy 13,1 miles” – eli puolimaratoonarit ovat vain puolihulluja.

Nyt aion alkaa harjoitella kohti tuota puolihulluutta. Tiedän tarvitsevani kilpailun, jota kohti pinnistää. Taisin saada Kulmakuntajuoksusta jonkin auringonpistoksen, koska olen alkanut miettiä, juoksisinko välissä jonkin kympin kisan ihan vain huvikseni ja treenin kannalta. Ensimmäinen kisan hellelukemat asettivat kriteerejä myös tuolle puolimaratonin valinnalle: olen melko varma, että haluan juosta vasta syyskuussa ilmojen viilennyttyä. Minähän aloitin juoksemisen talvella. Mikä olisi ihanampi juoksusää kuin pieni tihkusade?

Tarvitsen myös juoksuohjelman, jota noudattamalla pääsee puolimaratonin läpi. Treeniohjelmat eivät vain avaudu ummikolle ihan ensilukemalta. Harjoitteiden nimille löytyy kyllä selityksiä netistä, mutta juoksuvauhdin määritelmiä tuntuu olevan niin monia erilaisia, ettei maallikko niin montaa vauhtia osaakaan. Treeniohjelmien mukaan pitää juosta VK-vauhtia, rennon reippaasti, rauhallisesti, rentoa pikajuoksua, kovaa, rennon kovaa, kevyesti, hitaasti, rennosti, PK-vauhtia, täysillä tai reippaasti. Tai sitten maratonvauhtia, puolimaratonvauhtia, 10 km:n vauhtia, 5 km:n vauhtia tai Cooper-vauhtia. Harjoitus voi olla kevyt hölkkä, leppoisa harjoitus, kohtuuvauhtinen juoksu, kovavauhtinen juoksu, normaalivauhtinen juoksu, rento veto tai pyrähdys. Lisäksi on melko mahdotonta arvailla, millä tasolla itse tällä hetkellä on. Pitäisi kaiketi osata valita oikea juoksuohjelma sen mukaan, mitä haluaa ja myös sen mukaan, millainen kunto on ja millaisia lenkkejä juuri tällä hetkellä pystyy juoksemaan. Mutta arvatkaa, ovatko ohjelmat siinäkään selkeitä ja yksiselitteisiä?

Kai sitä on vain aloitettava jostain reunasta. Pääasia on, että juoksee. Kysehän on hulluudesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti