sunnuntai 18. helmikuuta 2018

Juoksu ja alkoholi

Voiko lähteä illalla lenkille, jos on nauttinut kirjallisuuspiirissä lasillisen viiniä? Juoksemisen ja alkoholinkäytön suhde puhuttaa ajoittain keskustelupalstoilla. Vaikka käytän itse alkoholia varsin vähän ja harvoin, olen joskus pohtinut, miten alkoholi ja juoksu, tai liikunta yleensä, sopivat yhteen. 
Alkoholia ja urheilua käsittelevässä
tekstissä ei sovi olla alkoholia
mainostavia kuvia.

Parasta ja terveellisintä liikunnan kannalta olisi tietysti olla kokonaan ottamatta. Jonkin verran on esitetty tutkimuksiin perustuvaa uutisointia esimerkiksi siitä, että 1-2 annosta alkoholia päivässä ehkäisisi sairastumista sydän- ja verisuonisairauksiin. Alkoholin ja sydän- ja verisuonitautien syy-seuraussuhde on kuitenkin epävarma. Voi nimittäin olla, että pienellä annoksella alkoholia käyttävien terveystottumukset ovat parempia kuin niiden, jotka ovat kokonaan ilman. Sama koskee alkoholin ehkäisevää vaikutusta osteoporoosiin ja diabetekseen. Toisaalta sama 1-2 annoksen alkoholimäärä voi lisätä syöpäriskiä, ja muitakin haittoja alkoholilla on.

Urheilutreenin aikana alkoholin käyttö on selkeästi haitallista. Jo kaksi annosta alkoholia vaikuttaa treenaamiseen: koordinaatiokyky, tasapaino ja kehon hienomotoriikka heikkenevät ja reaktioajat hidastuvat, jolloin tapaturmariski kasvaa. Alkoholi laskee myös verensokeria kestävyysliikunnan aikana. Lisääntynyt virtsaneritys kasvattaa nestehukan riskiä ja laktaatin hajoaminen hidastuu, ja se laskee maitohappokynnystä. Nestehukka ja verensokerin lasku huonontavat kestävyyttä. Alkoholi myös huonontaa lihasten suorituskykyä.

Verensokeria laskeva ja virtsaneritystä lisäävät vaikutukset heikentävät palautumista urheilusta. Kosteiden illanviettojen vaikutukset elimistön kokonaisrasitukseen, johon kuuluu liikunta, uni, työ, ihmissuhteet ja vapaa-aika, unohdetaan monesti. Alkoholin tunnetusti rentouttavasta vaikutuksesta voi herkästi tullakin käänteinen, etenkin, jos haluaisi treenata reippaasti. Myös palautusjuomana alkoholi on huono, koska se muun muassa sekoittaa aineenvaihduntaa ja heikentää unen laatua. Alkoholin vaikutuksista palautumiseen tiedetään kuitenkin vielä vähän.  


Selvin päin liikkuneen oravan jäljet.
Krapulaisena liikkumisesta ei juuri ole hyötyä. Elimistö on rasitustilassa, syke ja verenpaine normaalia korkeammat ja hapenottokyky heikkoa. Liikunta krapulassa voi joissain tapauksissa olla jopa vaarallista. Rytmihäiriöiden riski voi lisääntyä, ja pitkäkestoisessa suorituksessa verensokeri laskea niin alas, että seuraa tajuttomuus. Elimistön glykogeenivarastot ovat tyhjillään, ja glykogeenia käyttävät aivot eivät toimi oikealla tavalla, mikä heikentää myös koordinaatio- ja keskittymiskykyä sekä harkintaa. 


Alkoholin pitkäaikaiskäytön haitat ovat kaikille tunnettuja. Liikkujan on  erityisesti hyvä muistaa, että pitkäaikaiskäytössä alkoholi vaikuttaa lihaksistoa heikentävästi ja lihottaa. Kumpikaan on harvoin hyväksi.  





Suomalainen Lääkäriseura Duodecim ei suosittele urheilua alkoholin vaikutuksen alaisena tai krapulaisena. Jos käyttää enemmälti alkoholia, olisi hyvä pitää vähintään yksi tai kaksi lepopäivää ennen urheilusuoritusta.




Vaikka kuulemma Juha Väätäisen sanonnan mukaan on parempi juosta ja juoda kuin vain juoda, on alkoholista vaikea löytää selviä hyötyjä urheilulle. Absolutisti en ole itsekään, ja harva on. Jos ei halua olla ihan kokonaan juomatta, on hyvä muistaa kohtuus, kohtuus ja kohtuus. Onneksi liikunta ehkäisee alkoholinkin haitallisia vaikutuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti