perjantai 20. toukokuuta 2016

Kyyppä Kiinanmaalta - Yritysmaratonviesti

Oletteko kuulleet, että perinteiseen Tiernapoika-näytelmään kuuluu hahmo nimeltä Kyyppä Kiinanmaalta? En ollut minäkään ennen. Mutta se on ihan totta, googlettakaa vaikka. Kyyppä on viides tiernapoika, joka oli alun perin pikkuveli, joka armosta otettiin mukaan kiertämään isompien kanssa. Kyypän ei tarvinnut näytellä eikä laulaa kuin yhteislauluissa, seisoipahan vain mukana rivissä.


Minäkin pääsin kaksi vuotta sitten Kyypäksi osastomme Yritysmaratonviestijoukkueeseen. Sain armon olla mukana varajuoksijana, jolla oli juoksukamat päällä, mutta joka juoksisi vain, jos jollekulle oikealle juoksijalle sattuisi jotain. Minun ei siis tarvinnut juosta, mutta pääsin nauttimaan tunnelmasta koko rahan edestä. Täydellinen Kyypän osa.

Aidan takana juoksutapahtumassa.
Olin tuolloin aika tavalla alussa oman sisäisen urheilijani etsimisessä. Ihmettelin vielä melkein kaikkea tuollaisessa suuressa juoksutapahtumassa, jollaisessa en koskaan aikaisemmin ollut ollut. Yritysmaratonviesti on työyhteisöille suunnattu helsinkiläinen juoksutapahtuma, jossa on ideana juosta maraton yhdessä työporukalla. Joukkueet koostuvat 5-10 juoksijasta, jotka juoksevat yhteensä 19 kierrosta Töölönlahden ympäri. Kukin kierros on 2,2 kilometriä pitkä, ja joukkue voi itse määritellä, miten kierrokset jaetaan. Yritysmaratonviestiin osallistuu jo nelisen sataa joukkuetta kannustajineen ja sponsoreineen. Tunnelma Töölönlahdella on korkealla.


Yritysmaratonviestiin 2016
osallistui 409 joukkuetta.
Ensimmäisessä Yritysmaratonviestissäni opin paljon juoksutapahtumista. Muistan, että tunsin itseni aika ulkopuoliseksi, kun paikka vilisi oikeita juoksijoita juoksuvaatteet päällä. Ihmettelin edestakaisin hölkkääviä lämmittelijöitä. Maistoin urheilujuomaa, ja päätin, että se oli viimeinen kerta. Olin järkyttynyt, kun näin, miten läkähdyksissään työkaverit olivat juostuaan 2,2 kilometriä niin kovaa kuin jaksoivat. Kuskasin juomista juoksusta toipuville ja odotin hengityksen tasaantumista. Kuuntelin juoksujuttuja koko päivän, mutta siitä huolimatta oma innostukseni löytää sisäinen urheilijani vain lisääntyi. 

Tänään pääsin taas seuraamaan Yritysmaratonviestiä. Tällä kertaa en päässyt edes varajuoksijaksi, ja se olikin ymmärrettävää: juoksujoukkueemme taso on päässyt pahan kerran karkaamaan ulottumattomiini. Silloin kun olin varajuoksijana, joukkueemme juoksijoiden kierrosajat olivat välillä 9:03-12:26. Nyt kierrosajat olivat 7:11-11:03. 




Töölönlahdella oli tunnelmaa.
Joukkueen menoa oli kuitenkin tälläkin kertaa hauskaa katsella, vaikken siihen mukaan päässytkään. Joukkueen oli koonnut siviilipalvelusmies, joka suorittaa palvelustaan yksikössämme. Tämä virkeä antimilitaristi johdatti joukkueen sellaiseen taistoon, että sijoitus nousi 50 pykälää edellisvuodesta. Juoksuvuorojen väliajaksi oli optimoitu ideaalinen palautumisaika ja joukkueen keski-ikää oli tarkistettu reippaasti alaspäin. Kahvipöydässä väläyteltiin myös ruokavalio-ohjausta ja muita treenivinkkejä, mutta niiden toteutuminen jäi minulle salaisuudeksi. Joka tapauksessa juoksu kulki, ja viestikapulana ollut äitiyspakkauksen unipupu Hyssälä sai kyytiä täyden maratonin verran ajassa 2:56:42. Mikä hienointa, oma joukkueemme oli firman kuudesta joukkueesta paras. 

Itsekin olen jo tottuneempi juoksutapahtumiin kuin kaksi vuotta sitten, eikä henkeään haukkova juoksija enää hätkähdytä. Tekisi mieleni itsekin pitkästä aikaa osallistua johonkin yhteisrientoon, mielellään sellaiseen, jossa voi rauhassa retkeillä viisi kilometriä vaikka kävelyvauhtia. Sellaiseen Kyyppätyyliin.   

     

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti