"Äiti, tiedätkö mitä on ortoreksia?" poikani kysyi minulta. En sentään ole saanut syömishäiriötä siitä, että LDL-kolesterolini oli viimeisimmässä työterveyslääkärin mittauksessa 3,5 mmol/l ja kokonaiskolesterolini 5,1 mmol/l. LDL-kolesterolin arvon pitäisi kuitenkin mieluummin olla alle 3, vaikka kokonaiskolesteroli oli kutakuinkin normaali. Siksi olen hiukan ottanut asiaa haltuun ja ehkä ääneenkin perheen kuullen pohtinut, mikä kaikki voi nostaa kolesterolia. Tuohon LDL-kolesteroliarvoon kun kannattaisi yrittää hiukan vaikuttaa ruokavaliolla.
Noin viisi vuotta sitten kokonaiskolesterolini oli 3,9 mmol/l. En oikein pohtimallakaan keksinyt, mikä ruokavaliossani olisi vaikuttanut kolesteroliarvon nousun tuosta ajasta. Väittäisin, että perusasiat ovat ihan kunnossa: käytän vähärasvaisia maitotuotteita ja tyydyttynyttä rasvaa sisältävää leipämargariinia, harrastan kestävyysliikuntaa ja lihaskuntotreeniä, en tupakoi ja syön aika vähän rasvaista lihaa tai kaupan leivonnaisia. Suklaan käyttönikään ei ole ratkaisevasti muuttunut tuosta viiden vuoden takaisesta, eikä ole mitenkään kohtuuttoman suurta. Liikuntaa en viisi vuotta sitten vielä harrastanut juuri ollenkaan.
Perusongelmanihan tässä lienee se, että olen niin sanottu laiha lihava. Keskivartalorasvaa on enemmän kuin tarpeeksi, vaikka ylipainoa ei ole. Ortoreksiasta puheen ollen, laihojen ruokavalion tarkkailu tunnutaan hyväksyvän harvemmin kuin lihavien, vaikka syytä siihen olisikin.
Selailin muun muassa vuonna 2013 julkaistua dyslipidemioiden Käypä hoito -suositusta ja ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen Pronutritionist-blogin kommentaaria siitä sekä muutamaa muuta lähdettä.
Löysin niistä muutamia mahdollisuuksia kolesterolin alentamiseen.
Kahvi: Minulle oli tuttu juttu, että pannukahvi voi nostaa kolesterolia, mutta suodatinkahvista kolesteroli sen sijaan suodattuu pois. Sitä en kuitenkaan ollut koskaan tullut ajatelleeksi, että erikoiskahvit, siis espresso ja siihen perustuvat kahvijuomat, ovat suodattamattomia, ja voivat nostaa kolesterolia. Meillä on nyt parisen vuotta ollut työpaikan lounasravintolassa kahvikone, jossa käytetään jonkinlaista mustaa "mönjää", joka sekoitetaan veteen. Kone ainakin näyttää siltä, ettei kahvnvalmistus perustu suodatukseen. Olen tänä keväänä jo useamman kuukauden juonut lounaan yhteydessä tuota konekahvia. Se on ihan turhaa ja sitäpaitsi vielä pahan makuistakin. Päätin lopettaa sen juomisen.
Vihreä tee: Löysin ilokseni erään katsausartikkelin, jossa oli tutkittu, mitkä vaihtoehtoiset hoidot vaikuttavat positiivisesti veren lipideihin. Siinä mainittiin muun muassa vihreä tee, jonka juominen minulla oli välillä loppunut melkein kokonaan. Aloin taas ottaa töissä lounaan jälkeen kupillisen vihreää teetä, ja päätin jaksaa laittaa sitä myös kotona iltapalalle.
Kasvisterolit: Sen olin tiennyt jo aiemmin, että kasvisterolia sisältävät elintarvikkeet, esimerkiksi margariinit, alentavat tutkitusti veren kolesterolia. Kasvisterolimargariinia meillä on ollut kotona jo pitkään. Minun tarvitsi vain alkaa käyttää sitä. Myös edellä mainitsemani katsausartikkeli huomioi kasvisterolit.
Kuitu: Tiedän, että saatan käyttää niukasti kuitua. Riittävä kuidun saanti laskisi kolesteroliarvoja, erityisesti LDL-kolesterolia. Ajattelin, että voisin helposti yrittää ottaa lounaalla ylimääräisen palan leipää ja lisätä hiukan esimerkiksi siementen, erityisesti pellavansiementen, syöntiä jugurtissa tai salaatissa. Pellavansiemeniä tai kauraleseitä suosittelee myös Reijo Laatikainen hoitosuosituksen kommentaarissaan.
Kovetetut kasvirasvat: Sen tiesin, että kaupan leivonnaisissa, esimerkiksi kekseissä, voi olla kovetettuja kasvisrasvoja, jotka voivat nostaa kolesterolia. Näitä voivat olla esimerkiksi palmuöljy tai kookosrasva. Yllätyin hiukan, kun tutkiskelin joidenkin karkkien tuoteselosteita: esimerkiksi jossain käsiini osuneessa lakritsissa oli palmuöljyä. Saman totesin lähes kaikissa vaahtoutuvissa vaniljakastikkeissa. Kuulemma nuudeleissakin on palmuöljyä. Pahin ortoreksiamaineen saamisen riski lieneekin näiden kyttäämisessä. Pitää varmaan pitää siinä matalaa profiilia.
Hyvät rasvahapot: Heikkolaatuisen rasvan korvaaminen parempilaatuisella koskee minulla arjessa ehkä eniten voileivän päälle laitettavan juuston vaihtamista johonkin muuhun leivänpäällysteeseen. Avokado on yksi hyvä vaihtoehto. Hyviä rasvoja saan aika helposti lisää myös lurauttamalla salaatin sekaan hiukan neitsytoliiviöljyä, jota on työpaikkaruokalassa heti salaattikastikkeiden vieressä.
Vaanivat tyydyttyneet rasvat: Vähän aikaa firman ruokalassa ortoreksiaa harjoitettuani totesin, että yllättävän monessa ruoassa on ruokakermaa, tuore- tai jotain muuta juustoa, kookosmaitoa, tai sitten se on paistettu voissa. Nämä eivät välttämättä näy ruoasta päällepäin, vaan ne pitää todeta pienellä präntillä painetusta tuoteselosteesta (joka kyllä on saatavilla, mikä on mainiota). Todennäköisintä kuitenkin näyttää olevan, että jälkiruoka sisältää kermavaahtoa tai vaniljakastiketta. Vaikka olenkin herkkusuu, voin kyllä helposti vähentää jälkiruokien syöntiä.
Menen uuteen kolesterolimittaukseen viimeistään kesälomalla. Katsotaan, auttavatko näistä ne konstit, joista tulee luonteva osa arkea. Jos eivät, on todettava, että kyseessä ovat savolaiset geenit. Tai kokeiltava vieläkin ortorektisempia keinoja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti