maanantai 4. huhtikuuta 2016

Juoksun tasapaino

Polut ovat jo sulat.
Olen viime aikoina saanut pidennettyä juoksulenkkiäni ja hiukan jopa lisättyä viikottaisten lenkkien määrää. Olen viimeisen kuukauden aikana onnistunut kahdella viikolla juoksemaan kolmesti viikossa, jälkimmäisellä näistä viikoista jo kuuden kilometrin lenkkejä. 

Välittömästi olen taas päässyt miettimään, mikä on sopiva määrä liikuntaa, jotta jalka ei kipeydy. Ja millaista tuon liikunnan tulisi olla? 

Pääsiäisviikko sisälsi paitsi nuo kolme kuuden kilometrin juoksulenkkiä, myös kolme 45-60 minuutin kävelylenkkiä, kuntosalia ja kehonhuoltoa. Laskin liikkuneeni  tuolla viikolla yli seitsemän tuntia. Se taisi olla jalalle hiukan liikaa, koska se oli pääsiäisen jälkeisellä viikolla taas hiukan kipuileva. Testasin vielä, helpottaisiko kipu juoksemalla, mutta sillä kertaa se ei helpottanut vaan paheni. Don't try this at home. Tämä ei  ole mikään yleispätevä kivunhoitokonsti, mutta oma kokemukseni on, että välillä jalkani kipeytyy juoksematta ja välillä kipu saattaa helpottaa juoksemalla. Ehkä tämä johtuu siitä, että jalassa on jonkinlainen ajoittainen hermopinne. Näin ortopedikin sanoi. Varsinainen jänteen repeämähän siitä on jo parantunut aikaa sitten, näin ainakin toivon.  

Iltaisin on valoa juosta.

Olen nyt pitänyt periaatteessa lepopäivän aina juoksun jälkeen. Pääsiäisviikolla se ei ihan toteutunut, vaikken toki juossut kahtena päivänä peräkkäin. Lisäksi olen tosissani kiinnittänyt huomiota lämmittelyyn. Se on kyllä joskus meinannut unohtua, mutta olen pakottanut itseni lämmittelemään vaikka lenkkarit jalassa ja takki päällä ennen uloslähtöä. Kyykkyjä, jalkojen heilautuksia, pakarakävelyä ja polvennostokävelyä, vähän vaihdellen. Ja sitten ainakin kymmenen minuuttia kävelyä ennen ensimmäistä juoksuaskelta.  Olen myös tavallisten juoksun tai kuntosalin jälkeisten venyttelyjen lisäksi tehnyt liikkuvuusharjoituksia ja venyttelyä 30-45 minuuttia ainakin kerran viikossa. 
Pyöräilykin olisi kivaa.

Jos tästä jänne-episodista pitää etsiä jotain positiivista, niin yksi positiivinen asia on, että olen joutunut pakosta kokeilemaan muitakin liikuntalajeja kuin juoksua. Jotain niistä jalka kestää ehkä paremmin kuin juoksua. Tai sitten tasapainoa pitää hakea viikottaisen liikunnan kokonaismäärästä. 

Juoksun, hydrobicin ja kuntosalin yhdistelmä on viime aikoina pitänyt minut liikkeellä 5-6 kertaa viikossa. Juoksun ja kävelyn lisääntyminen lisäsi liikuntakertoja parilla kerralla viikossa, ja johan jalka kipeytyi. Taidan taas hetken etsiä tasapainoa sekä liikunnan määrään että laatuun. Työmatkapyöräilyäkin ehdin jo kertaalleen kokeilla, mutta voi olla, että joudun priorisoimaan juoksua sen kustannuksella. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti