perjantai 28. lokakuuta 2016

Urheilua äffällä ja koolla

Kirjaan urheilujani pariin eri palveluun. Toisella olen mukana vain siksi, että se on ystäväni luoma sivusto, jolla on tällä hetkellä viisi aktiivista käyttäjää. Sivuston vahvuuksina on paitsi mukava yhteydenpito pienen kaveriporukan kesken, myös hassu porkkanajärjestelmä kuntoilusuorituksista. Jos kuntoilee kolmella peräkkäisellä viikolla vähintään kolme kertaa, saa kultaporkkanan. Jos kuntoilee kaksi kertaa, saa hopeaporkkanan ja yhdestä kerrasta kolmella viikolla saa pronssiporkkanan. Sivuston kuntoiluvalikoima on laaja. Se käsittää lähes 50 lajia asahista vesijuoksuun. Muutama viikko sitten keskustelimme sivustolla, onko ihmiselle vahingoksi, jos aina harrastaa esimerkiksi vain K:llä ja J:llä alkavia urheilulajeja. Olisiko hyväksi kokeilla välillä vaikka jotain O:lla alkavaa?


Siinä yhteydessä kaivoin esiin Wikipedian suomen- ja englanninkieliset aakkostettuja listoja urheilulajeista. O:lla alkavat lajit olivat kaikki aika omituisia, tai niitä ei ollut. Onneksi sain tervetullutta vaihtelua, kun pääsin jokin aika sitten kokeilemaan F:llä alkavaa urheilulajia firman työhyvinvointipäivässä. 



Liikkumisen kannalta työhyvinvointipäivät ovat parhaimmillaan silloin, kun pääsee kokeilemaan jotain uutta lajia. Ennen en ollut lajikokeiluista kovin innostunut, mutta nykyisin on jännä kokeilla uutta, varsinkin, jos tarjolla on kunnollista opastusta ja neuvontaa. Tarjolla oli frisbeegolfia, kahvakuulaa tai jättipallojumppaa, joista sai valita kaksi. Minä otin frisbeegolfin ja kahvakuulan.




F-lajin F.
Aloitimme F-lajilla. Oletteko koskaan nähneet liikunnanohjaajaa, joka ei olisi reipas? No en minäkään, emmekä nähneet tälläkään kertaa. Reipas, keski-ikäinen naisohjaaja kokosi meidät frisbeegolfkokeilijat yhteen ja jakoi meidät kuuteen kolmen hengen ryhmään heti sen jälkeen, kun oli ensin vahingossa jakanut meidät kolmeen kuuden hengen ryhmään. Sitten hän antoi meille kartat ja pelivälineet, ja vei meidät tutustumaan heittopaikkoihin. Yritin siinä välissä kysyä, voisiko hän kertoa meille, mikä frisbeegolfissa on ideana, mutta hän taisi olla liian kiireinen alkaakseen sitä systemaattisesti selittää. Onneksi pääsimme pian eroon ohjaajasta, ja saimme jatkaa omin päin. Päättelimme itse, että ideana on saada frisbee kummalliseen, ketjuilla varustettuun koriin mahdollisimman vähillä heitoilla. Sen kummempia sääntöjä emme tienneet, mutta pelasimme siitä huolimatta. Raikkaassa syyssäässä oli hauskaa ulkoilla. Kilpailuhenkisyyteni vain ei oikein saanut tyydytystä, koska meillä oli kiire kahvakuulailemaan, emmekä ehtineet laskea pisteitä. Yleensä koriin osumiseen meni meiltä kaikilta kolmelta aika tasaisesti 3-6 heittoa.


K-lajista olen ollut varovaisen kiinnostunut, koska se voisi olla yksi sosiaalinen lihaskuntoa kehittävä laji. Mutta koska en ole kovin kiinnostunut lihaskuntolajeista yleensä, olen tyytyväisenä jättänyt tutustumatta kahvakuulaan. Tällä kertaa saimme hyvää ja huolellista ohjausta, ja myös tietoa siitä, mihin lihaksiin mikäkin liike vaikuttaa. Aluksi käytimme melko paljon aikaa lämmittelyyn, mikä ei ollut ollenkaan huono asia. Aikaa varsinaisille harjoituksille jäi valitettavan vähän, joten pääasiassa harjoittelimme vain etuheilautusta ja kuulan tempaisua ylös suoran käsivarren varaan. Heilautus ja siihen liittyvä kyykky vielä onnistuivat minulta kohtuullisesti, mutta kuulan nostelu ylös tuntui pelottavalta. Olen viime aikoina alkanut hieman varoa olkapäitäni, jotka herkästi kipeytyvät kuntosalilla. Liikkeiden pitää olla rauhallisia ja oikein tehtyjä, eikä kuulailu oikein täyttänyt tätä määritelmää. Kuula tuntui liian raskaalta myös ranteelleni, vaikka tein liikettä tarkoituksella hyvin pienellä kuulalla. Jälkeen päin googleteltuani huomasin, että varmaan minullekin sopivia liikkeitä olisi olemassa, jos niihin saisi tutustua rauhassa omaan tahtiin. Ryhmäliikuntana kahvakuula ei kuitenkaan tunnu minulle sopivalta.




Työhyvinvointipäivän ohjelma täytti silti tehtävänsä. Tuli kokeiltua kahtakin uutta lajia, mikä on aina mielenkiintoista. K-lajeja, kuten kävelyä ja käsilläseisontaa, olen kokeillut ennenkin, mutta F-lajeja en koskaan. Minkähän kirjaimen ottaisi agendalle loppuvuodeksi?






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti