Käyttämieni tallennusmetodien tärkeys vaihtelee selvästi hiukan kausittain. Joskus on jokin toinen enemmän in kuin toinen. Jotakin olen kokeillut vain jonkin aikaa, ja luopunut sitten. Jotain olen käyttänyt enemmän silloin kun juoksin ja jotain toista muun liikunnan kirjaamiseen. Ehkä juuri siksikin tulee käytettyä useampaa kuin yhtä, että yksi metodi on hyvä yhdessä ja toinen toisessa.
Tällä hetkellä eniten käytän Itsevalmennus.fi-sovellusta. Työnantajani on hankkinut sen käyttöoikeuden työntekijöilleen. Sovellus ei ehkä ole maailman notkein, mutta se on systemaattinen. Siihen voi tallentaa urheilusuorituksia pitkältä ajalta, ja se osaa laskea kilometrejä ja minuutteja yhteen ja verrata suorituksiin kulunutta aikaa, suoritusten lukumäärää ja summittaisesti laskettuja kulutettuja kaloreita UKK-instituutin terveyssuosituksiin (3-4 kertaa viikossa yhteensä 150 minuuttia). Hauskinta minusta on katsoa aikaa tai vaikka kilometrejä haluamieni viikkojen ajalta. Tiedot voi myös kätevästi lähettää sähköpostitse, jos haluaa esitellä niitä jollekulle. Joskus tiedoista näkee kehityksen tai taantuman, jos osaa katsoa. Ohjelman heikko puoli on se, että se tarjoaa kirjausruudulla valittavaksi vain kaksikymmentä eri lajia ja vaihtoehdon "joku muu". Minun kapea repertuaarini löytyy listasta melkein kokonaan, mutta vesijuoksu siitä puuttuu. Vaikkapa erilaisia jumppia tai muita ryhmäliikuntatunteja harrastava olisi Itsevalmennuksen kanssa ihan pulassa.
Vihkoihinkin on hauska kirjata urheilua. |
Kännykkäsovelluksista olen käyttänyt enimmäkseen SportsTrackeria ja tänä kesänä askelten mittaamiseen MSN Terveys ja fitness -sovellusta, joka on poistumassa käytöstä. SportsTracker on kätevä matkan ja ajan mittaamisessa, vaikkei sekään täysin luotettava ole. En kuitenkaan ole käyttänyt sitä niin, että siirtäisin tiedot koneelle, vaan sovellukseen kirjautuva tieto on pääasiassa väliaikaista. Juuri nyt se on ollut pitkään käyttämättä, koska matkan mittailuun ei kuntosalilla kävijällä ole tarvetta.
Itsevalmennuksen lisäksi minulla on aktiivikäytössä toinen nettisovellus, joka tuo liikunnan kirjaamiseen ertyistä iloa. Se on ystäväni koodaama, yksityinen sivusto, jonne on käyttöoikeus erittäin rajatulle porukalle. Sivuston monien muiden avujen lisäksi siinä on liikuntakirjaustoiminto, jossa kerätään porkkanoita. Porkkanoiden kerääminen on lapsellisen helppoa, jos on terve. Viime aikoina on kuitenkin ollut viikkoja, jolloin olen jäänyt ilman porkkanaa, kun en ole pystynyt liikkumaan sovelluksessa säädetyllä tavalla. Porkkanan saa nimittäin silloin, jos liikkuu vähintään kerran viikossa vähintään puoli tuntia kolmella viikolla peräkkäin. Kerran viikossa liikkunut saa pronssiporkkanan, kaksi kertaa viikossa liikkunut hopeaporkkanan ja kolme kertaa viikossa liikkunut kultaporkkanan. Lisäksi eri liikuntarepertuaarien määrä on edustava sisältäen esimerkiksi kuntomusisoinnin, marjastuksen ja uudisraivauksen, ja lisää voi itse keksiä. Hassu systeemi on motivoinut pinnistämään kohti kultaporkkanaa silloinkin, kun liikunta on ollut rajoittunutta. Sitä paitsi minua hivelee, että olen ajoittain ollut sovelluksen käyttäjien pienen piirin sporttitähti, jolla komeilee kultaporkkana joka viikko, kun muilla on tyhjää tai pelkkä pronssiporkkana. Se antaa perspektiiviä siihen suuntaan, etten olekaan ihan surkea liikkuja. Tosin ajoittain epäilen, että ylivertaisuuteni muihin verrattuna johtuu ylen innokkaasta kirjaamisesta ja mieltymisestä porkkanoihin, siis ilmeisestä friikkiydestä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti