Liikuntatieteen tohtori Jaana Karin viime vuonna tarkistetussa väitöskirjassa tutkittiin muun muassa sitä, millaisia liikuntataustoja ja -asenteita on luokanopettajaksi opiskelevilla, jotka ovat opintojensa alkuvaiheessa. Kari löysi luokanopettajaopiskelijoista seitsemän erilaista liikkujatyyppiä. Ideana oli pohtia sitä, millaisia liikuntakasvattajia luokanopettajaopiskelijoista sukeutuu. Periaatteessahan voidaan kai kuitenkin ajatella, että vasta opintonsa aloittaneet luokanopettajaopiskelijat ovat liikunnan suhteen tavallisia ihmisiä, vaikka heidän onkin tarkoitus joskus opettaa myös liikuntaa. Siksi nuo seitsemän tyyppiä voivat hyvin päteä muihinkin.
Minuakin huvitti pohdiskella, löydänkö itsestäni Jaana Karin liikkujatyyppejä. Täältä löytyy Karin itsensä kirjoittama lyhennetty listaus liikkujatyypeistä. Tämän blogin kuvaukset kirjoitin tuon listauksen perusteella ja mahdolliset virhetulkinnat ovat omiani.
1. Kilpailija
Kilpailija arvostaa menestystä ja voittoja. Hän on hyvä liikkuja ja hänelle tärkeitä ovat tulokset ja saavutukset. Kilpailija on oikea urheilija, joka ei liiku, jos sitä ei voi tehdä kunnolla. Kilpailija seuraa ja analysoi kehitystään, on tavoitteellinen ja hänellä on valmentaja.
Minä en missään tapauksessa ole kilpailija. Olen kuitenkin hiukan eksynyt kilpailijan poluille sen takia, että haluan suorittaa puolimaratonin ja osallistua joskus muihinkin juoksutapahtumiin. Olen hiukan kilpailuhenkinen, mutta oikeasti taito, kunto ja osaaminen ei minulla riitä kilpailijaksi. Kilpailijalta poimin mukaani tulosten kirjaamisen ja seurannan, joka kyllä joskus vähän ahdistaa.
2. Uurastaja
Uurastaja laskee, mittaa ja ahkeroi. Hän liikkuu mielellään määrällisesti riittävästi, ja syyllistyy, jos liikuntaa ei tule tarpeeksi. Hänkin kirjaa suorituksia, tekee viikko-ohjelmia, joissa vapaapäivät ovat palkintoja. Uurastaja kuulostaa aika kamalalta tyypiltä.
Hirveää kyllä, taidan muistuttaa aika paljon uurastajaa, varsinkin nyt, kun puolimaraton lähenee. Toivottavasti uurastajat säntillisyydestään huolimatta voivat olla mukavia. Täytyypä kiinnittää huomiota siihen, ettei kukaan vain kärsi liikunta-aikatauluistani. Yksi asia onneksi pelastaa minut uurastajan leimalta: uurastaja voi vaihtaa ahkerointinsa kohdetta liikkumisesta muuhun, jos sopiva kohde tulee vastaan. Minä en ole toistaiseksi vaihtanut kohdetta, vaikka on mennyt jo useampi vuosi.
3. Elämysliikkuja
Elämysliikkuja nauttii liikkumisen antamista elämyksistä, maisemista, tunnelmista ja sosiaalisista kokemuksista. Hän liikkuu omaan tahtiinsa ja on mukavuudenhaluinen liikkuja. Liikunnalle on usein jokin syy, työmatkaliikunta tai koira. Liikunnan määrä voi vaihdella paljonkin.
Tästäkin löydän itseäni, vaikken koiraa omistakaan. Liikunnastahan pitää nauttia! Ja aina on mukavaa saada jokin uusi, liikuntaan ja urheiluun liittyvä kokemus. Sitä paitsi mukavuudenhalu taistelee minulla uurastuksen kanssa ja välillä voittaakin, ainakin, mitä tulee lihastreeniin.
4. Liikunnan tuottaja
Liikunnan tuottaja nauttii siitä, että saa ohjata ja järjestää liikuntaa muille. Tuottaja on itsekin monipuolinen liikkuja, mutta välillä tuottaminen vie aikaa omalta liikunnalta. Täytyy sanoa, että lapsuudesta ja urheiluseuramaailmasta muistan montakin tällaista tyyppiä.
Itselläni ei ole liikunnan tuottamisesta juuri mitään kokemusta, jos ei rippileirien leiriolympialaisten ja entisen työpaikan olympialaisten järjestämistä lasketa. Se oli kyllä hauskaa. Voi olla, että minusta olisi tullut ansiokas tuottaja, jos olisin joutunut liikuntaseuratoimintaan jo nuorena.
5. Liikunnan kolhima
Liikunnan kolhima on saanut epäonnistumisen ja huonommuuden kokemuksia liikunnasta, ja liikkuu siksi vähän. Liikunnan kolhima tarvitsee opastusta ja ohjausta, mutta niitä saadessaan voi päästä kiinni liikuntaan ja löytää jonkin yksinkertaisen lajin kautta liikkumisen ilon. Omat kipupisteensä tunnistettuaan liikunnan kolhima voi päästä liikkeelle.
Tällainen olen ilman muuta. Ainakin entinen liikunnan kolhima. Olen jo saanut lisää itsevarmuutta, enkä enää useinkaan koe tyhmyyttä ja osaamattomuutta kuten aluksi. Luulen voivani jopa neuvoa muita omien kokemusteni pohjalta. Onneksi olen itsekin saanut paljon hyviä neuvoja.
6. Terveyden korostaja
Terveyden korostaja nimen omaan kuntoilee. Hän haluaa pitää fyysisen ja psyykkisen kuntonsa hyvänä liikunnan avulla. Tavoitteena on saavuttaa hyvä elämä. Terveyden korostajan liikunta on säännöllistä ja tärkeä osa arkea.
Totta kai terveydenhuollon ammattilaisena pidän terveyttä tärkeänä ja tiedän liikunnan terveysvaikutukset. Vaikka olen minä oppinut senkin, että liikunta voi myös haitata terveyttä. Terveys ei kuitenkaan millään muotoa ole minulle ainoa syy liikkua, pikemminkin miellyttävä sivutuote.
7. Liikunnan suurkuluttaja
Liikunnan suurkuluttajalla liikunta on hyvin keskeinen osa elämää. Hän liikkuu aina ja kaikkialla, kun se on mahdollista. Hän innostuu kaikenlaisesta liikunnasta ja varmistaa aina, että pääsee liikkeelle.
Minä en ole suurkuluttaja. Ensinnäkään fysiikkani ei kestä sitä, ja toisekseen minulla ei ole taitoa ja valmiuksia innostua ihan millaisesta liikunnasta tahansa. Liikunta on minulle tärkeää, mutta pystyisin varmasti helposti olemaan pari viikkoa ilman. Vai pystyisinköhän? Luultavasti tämä kuitenkin on liikkujatyyppi, jota muistutan vähiten.
Sen verran liikunnallinen minusta on näköjään tullut, että tulee edes mieleen pohtia moisia. Hauskaa on, että ihan oikeasti pystyn löytämään hitusen itseäni noista kaikista liikkujatyypeistä. Tai itsestäni noita kaikkia tyyppejä, miten päin vain. Tätä tekstiä varten luin varsinaisesta Karin väitöskirjasta vain aivan pieniä pätkiä. Liikkujatyyppikuvaukset vaikuttivat kuitenkin niin mielenkiintoisilta, että ne kannattaisi lukea kokonaan. Ehkä voisin seuraavaksi miettiä, mitä uutta voisin noilta kaikilta tyypeiltä oppia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti